Dec 4, 2008

What A Great Year

20 castaways
soon will be a teacher


Wooo....
Itulah ekspresi diri ini apabila terkenangkan perjalanan hidupku di IPIP sepanjang tahun 2008 ni...pejam celik, pejam celik tinggal lagi 27 ari lagi 2008 bakal meninggalkanku...namun pengalaman spenajang 2008 ni takkan bisa meninggalkanku kerana ia telah terpahat dalam hatiku bak tautan daging dengan tulang...Ni antara yg paling ku ingati

Roomate
Semester baru, masuk tahun 1 ijazah 2008, semuanya baru...termasuklah roomate....walaupun pada asalnya ganjal & x selesa namun semuanya cuma sementara....walaupun pada awalnya ada krisis namun semuanya tidak kekal...walaupun pada awalnya menangis, namun selepas itu tertawa gembira....apa pun kepada kedua2 roomate ku (baru & lama) ampun maaf & syukran jazilan, jazakallahukhairankathira, walaupun kita 1 kelas...tpi aku rasa medium ni lebih selesa 'to say this'....

KU
Sungguh tak disangka, aku akan terpilih menjadi ketua unit (KU) untuk 1 semester...mengamalkan polisi setiap semester berlainan KU, akhirnya secara demokrasi & hasil undian majoriti, diriku telah terpilih menjadi KU dan dibantu oleh Nadiah. Hanya 3 'words' je yang ak dpt gmbarkan sebaik shj ak dilantik memegang tapuk pimpinan kelas: "kerja", "habislah" & "tension". "Kerja"- apa taknya kalau kat IP, KU lah segala-galanya, handle kelas, panggil lecturer, borang kedatangan..."habislah"- kalau apa2 terjadi kat kelas aku, org no. 1 yg kena jawab x lain x bukan KU lah..."tension"- mengambil iktibar dr mantan2 KU sem lepas, memang hidup dlm tension & keserabutan.....Namun semuanya meleset sebaik aku melepaskan jawatan KU ni, 3 "words": "takut", "syukur" & "sedih". "Takut" sebab adakah aku sudah melaksanakan amanah yg diamanahkan kepadaku dengan baik atau sebaliknya...adakah aku yakin di akhirat nanti aku tidak akan disoal berkenaan amanahku ini...."syukur"-kerana aku diberi peluang oleh Allah Taala untuk menjawat jawatan ni....aku xkan belajar sesuatu yg baru 'especially' tentang kepimpinan kalu aku x jadi KU, pahit manis sebagai ketua at least aku dpt rasa & 'it was a valuable experiences' & "sedih"- sebab aku x mampu melakukan yg paling terbaik terutama untuk kelasku sepanjang perkhidmatanku....

Firman Allah yang bermaksud: "Allah tidak membebani seseorang melainkan dengan kesanggupannya"

Project Manager Science Fair 08
Dalam usahaku untuk tidak menonjol semester 2 ijazah, dengan alasan aku dah jd KU sem lepas, namun Allah lebih mengetahui yg terbaik untukku...pada mulanya rasa berat & tertekan apabila bila digalaskan lagi satu bebanan besar sebagai Project Manager...ya Project Manager Science Fair 08...antara projek besar Jabatan Sains...
Aku meredah pahit dan cuba fikirkan perancangan terbaik untuk projek tu...dan alhamdulillah, Allah permudahkan segala-galanya...bagiku aku berpuas hati setakat ni bila kau tengok setiap orang daripada 'classmateku' bertungkus lumus, bekerja keras sehingga ke pagi untuk menjayakan projek ni....cam tu jugak our lecturer, terima kasih mgkn x cukup buat antum semua....Sebenarnya byk lg peristiwa sepanjang tahun ni tapi sepanjang semester ni, inilah rangkuman gambaran bersama-sama sahabat2 F5....let its be in our heart 4ver




PPISMP SN/BM/BI
PISMP IPGM SCIENCE
20 Orang
10 L, 1o P

Firman Allah yang bermaksud, "....ia mendapat pahala kebaikan Yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan Yang diusahakannya. (Mereka berdoa Dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau mengirakan Kami salah jika Kami lupa atau Kami tersalah. Wahai Tuhan Kami ! janganlah Engkau bebankan kepada Kami bebanan Yang berat sebagaimana Yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang Yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau pikulkan kepada Kami apa Yang Kami tidak terdaya memikulnya. dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah Kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum Yang kafir"- Al-Baqarah 286.

2 comments:

suha said...

salam..saya PPISMP sem 2..IPGM kota bharu..bdk Qlate jgk..ado asngmen fizik sem2 project x?hehe..

fisabilillah said...

to suha
kena check dulu...asignment pasal gapo ye? takut2 lain...

Related Posts with Thumbnails

Komentar