Sep 28, 2009

Selamat Berjuang Adikku

Tanggal 28 September 2009 adalah hari yang menyedihkan dalam hidup kami sekeluarga...apa taknya keluarga yang selama ni berlima selepas ni akan jadi berempat untuk tempoh 5 tahun...

My second brother, Izzul Faiz will departure to Ireland tonight to further his study in medicine courses. Tonight, he will leave Malaysia for 5 years to study at RCSI a.k.a Royal College of Surgeon in Ireland..huhu sedih2

Kira-kira pukul 4.45 petang, kami bertolak dari rumah ke KLIA. Aku terpaksa 'burn'kan tiket balik ke Ipoh pukul 6 petang semata-mata untuk menghantar adikku sampai ke pintu keluar negara malam ni...

Sampai je kat KLIA, aku dah rasa semacam dah, aku dah tahu lepas ni kitorang akan balik tanpa abg ngah. Tapi bangga ada jugak, satu-satunya dalam keluarga setakat ni yang dapat pegi luar negara u sambung belajar.

Kat KLIA, perbincangan ringkas berlaku antara kami satu famili. Pasal berat beg yang undang2nya tak boleh lebih 25 kg. Abg Ngah dah cuak takut-takut terlebih muatan pahtu timbang2...puh...33 KG!!!

Apa lagi, berlari kitorang, bukok beg balik, buang segala rempah-ratus dan beberapa helai baju...toaster pung buang jugok...timbang2 sekali lagi save...25.7 Kg je...lepaslah beg masuk kargo

Kira 4 jam jugak aku duduk kat airport tuh..tengok2 orang yang pergi overseas...wah bertuoh sungguh...memaksimumkan kecerdikan akal yang Allah kurniakan sehingga mampu pergi belajar luar negara...harapannya beroleh sesuatu untuk dimanfaatkan di negara sendiri..jangan lupa daratan pulok...yang paling penting jangan lupo Tuhan!!!

Tulah harapan aku jugak buat adikku ini...
Teringat adikku pernah kata yang kawan dia pernah ajak dia join MSM (Majlis Syura Muslimin) dan ISMA, proksi Islamik di Ireland. Rasa lega sikit dia join group2 macam ni, terbimbing jugok taklah hanyut, study je....

Abg Ngah yang jarang senyum..happy dapat pegi Ireland


pehh...rempah ratus, tom yam, nasi goreng....ini nak jual boleh ni...


Isi borang bagasi kat airport


Suasana kat airport

The trio now become duo..=< Last gambar dengan ayoh


Last gambar dengan mok


Last gambar dengan adik


Last gambar 1 famili


Pesan Ayah...Warkah buat Abe Ngoh

Buat Dr Izzul Faiz Razali...

Duk sano jangan lupo oghe2 sini...
betulkan nawaitu...belajar kerano Allah & nak balas balik jasa mak ayah...
biar brani sket...jange sampai mudoh ditipu...sano negaro oghe...
jadilah doktor yg berguna utk diri sendiri & untuk ummah
carilah kefahaman Islam yang sebenar sebagai panduan & bimbingan dalam hidup...
Kepuasan hidup bukan terletak kepada taraf pengajian kita atau 'title' doktor yg mu dapat...
Jangan jd doktor yg lompong...hnya tahu bedah orang fizikal sajo...tp rohani kosong...
dekatilah ulama', org2 soleh kerana mereka akn mebimbing mu nanti

jangan lupo oghe2 di sini...
semoga bakal menjdi spt Allayarham Dr Fathi Yakan...Dr Fizikal dan Rohani...Dr Dunia dan Akhirat...

Salam dari Abe Long, ayoh, mok & adik...

1 comment:

syaukah_wardah said...

buat adek izzul faez...ma'at taufiq..all da bes..one special dedication 4 u as motivation.........

PISANG DAN HATI

Maryam, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.
Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastic berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.
“Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya” beritahu Cikgu Maryam. Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg.
Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk . Kanak-kanak itu mula merungut dan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.
Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.
“Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?” tanya Cikgu Mayam. Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.
“Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu” beritahu Cikgu Maryam.
Maryam mengingatkan anak muridnya supaya Moralnya, jangan letak pisang dalam beg. Jangan simpan kebencian, dendam kesumat dan apa-apa yang mazmumah dalam hati.. Macam pisang yg makin membusuk, begitu juga hati.membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik darpada membenci.

Related Posts with Thumbnails

Komentar