Jan 5, 2009

Kita Kata Kita Bersaudara!!!Salam sahabat,

Alhamdulillah ana masih diberi peluang oleh Allah, Tuhan sekalian alam untuk menulis di laman blog ini.

Sahabat yang dirahmati Allah,

Kita baru sahaja menyambut Tahun Baru iaitu dua tahun baru, tahun baru Hijrah yang disambut pada 29 Dis/1 Muharram 1430 H dan tahun baru Masihi. Sedar tak sedar dah setahun berlalu. Segala pahait manis 1429 H/2008 telah menjadi satu lipatan sejarah yang tiada gunanya ditangisi sebaliknya kita perlu terus maju ke hadapan mengislah diri dan memperbetulkan apa yang tidak betul di tahun lalu. Namun ada sesuatu yang perlu setiap daripada kita yang bergelar Muslim tangisi, tanggal 1 Muharram 1430 H, sedang kita merapatkan syukur ke hadrat Ilahi kerana kehadiran tahun baru Hijrah, sedang kita berdoa seawal Maghrib menyambut kedatangan tahun baru dengan hiba dan gembira, ‘saudara’ kita bertarung dengan maut apabila Israel laknatullah menyerang Gaza sehingga beratus syahid dan beribu tercedera. Apa yang kita akan rasa sedang kita menadah tangan mensyukuri dan mengaminkan doa akhir tahun, tanpa disedari tangan kita ‘terjatuh di atas riba kita’, kita diserang!? Lebih menyedihkan apabila Israel laknatullah turut mengebom pusat ubat-ubatan dan university di Gaza. Apa semua ini? Mungkin ada yang akan terkeluar kata-kata seperti ini? Apa salah rakyat Palestin sehingga diperlakukan sebegini? Adakah hanya kerana rakyat Palestin mengangkat Hamas memimpin Palestin, habuannya ialah mati diserang dengan jet pejuang? Mereka kata (Israel laknatullah), mereka hanya ingin menyerang pemerintah Hamas sahaja, tapi kini sudah hampir beratus rakyat awam Palestin meninggal. Adakah dunia ini seakan-akan menjadi bodoh atau berpura-pura bodoh, malah Amerika dan sekutunya begitu diagung-agungkan dengan kemajuan dan kehebatan dek kerana telah melahirkan cendiakiawan yang hebat, begitu juga negara-negara lain menjadi agak bodoh apabila menerima kenyataan Israel ini. Seolah-olah mereka tiada kuasa. Itu realiti pertama.

Yang menjadi persoalan lagi, umat Islam yang dikatakan mempunyai bilangan teramai di muka bumi ini, apa yang ‘kita’ lakukan?. Jangan jadi pengkhianat kepada agama kita dengan tidak berbuat apa-apa, lebih teruk lagi jika kita bersengkongkol dengan musuh menentang agama kita yang suci ini. Realiti kedua yang perlu diketahui oleh setiap umat Islam ialah apabila rakyat Palestin di Gaza bukan sahaja mati diserang Israel tetapi diserang sakit hati yang memuncak apabila negara jiran yang juga seagama dengan mereka tidak membantu malah membantu membunuh mereka. Tindakan Mesir menutup jalan masuk ke Mesir menyebabkan bekalan perubatan tidak boleh disalurkan ke Gaza dan rakyat Gaza seolah-olah terperangkap, kebuluran dan pendek kata tindakan ini seakan-akan membiarkan mereka mati perlahan-lahan.

Sahabatku,

Kita sepatutnya sedar akan senario yang berlaku kini jika kita orang Islam kerana Rasulullah bersabda:

“Barangsiapa yg bangun (pd waktu) pagi dan tidak mengambil berat urusan orang Islam lain beliau bukanlah dari golongan mereka.”

(Hadith riwayat Ibn Ishaq)


Sedangkan kita hanya akan beroleh syafaat di akhirat kelak ialah daripada Rasulullah S.A.W dan bagaimana baginda ingin memberi syafaat kepada sesorang yang bukan dari golongan baginda.

Oleh itu ayuh bangkit, lakukan sesuatu walaupun kecil, sebagai tanda kebencian kita terhadap Israel laknatullah dan keprihatinan dan perasaan ambil berat akan saudara seIslam kita. Antara caranya:

1) Berdoa memohon kepada Allah agar diselamatkan saudara kita yang diserang oleh musuh Islam seperti Israel di seluruh dunia dan dihancurkan musuh-mush Islam tersebut.


2)Mengadakan boikot besar-besaran terhadap produk keluaran musuh Islam dan sekutunya seperti Amerika. Kuasa pengguna Islam mampu melumpuhkan ekonomi mereka dan membantutkan usaha-usaha ketenteraan.


3)Mengadakan atau menyertai tunjuk perasaan aman di sebanyak tempat yang mungkin sebagai tanda protes kita terhadap serangan tersebut.


4)Memberi kesedaran dan membangkitkan kebenaran kepada umum akan kekejaman musuh Islam seperti memberi kuliah dan sebagainya agar masyarakat di Malaysia khususnya dan dunia amnya sedar akan keadaan sebenar.

Janganlah kita duduk, berpangku lengan tanpa berbuat apa-apa jika kita fikir kita masih lagi orang Islam. Di sini ana menyeru diri ana sendiri dan sahabat-sahabat selujnah agar bangun dan lakukan sesuatu untuk agama kita walaupun ianya kecil seperti menyertai demonstrasi aman yang diadakan di banyak tempat di seluruh Malaysia, agar kita selamat apabila ditanya oleh Allah di akhirat kelak dan juga sebagai langkah kita betul-betul sayang akan agama ini dan tidak rela membiarkan ia dicemari oleh musuh Islam. Jangan tunggu lagi lakukan sesuatu kalau kita kata kita bersaudara!!!

Firman Allah yang bermaksud :

"Sebenarnya orang-orang Yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat."

(Al-Hujurat 10)

Pandangan antum semua dialu-alukan.

“biar syahid atau kemenangan”

No comments:

Related Posts with Thumbnails

Komentar